Кристиян Шкварек, Светослав Малинов, проф. Росен Стоянов и Пепи Димитрова с коментар по темата

Обвинението от страна на министъра на външните работи към Кирил Петков не е за това, че е искал разговор с него, а че му е оказвал политически натиск. В България имахме запис, в който политици, конкретно Петков и Василев, директно казват, че възнамеряват да организират избори с „наше” МВР. Няколко месеца по-късно шеф на МВР казва същото нещо. Обвинението е за политически натиск. Това коментира в студиото на „Здравей България” по NOVA политическият анализатор Кристиян Шкварек. 

ДИРЕКТЕН СБЛЪСЪК: Кирил Петков и Калин Стоянов размениха реплики за срещи, полицейско насилие и… кино

По думите му правителството е с мандат на хора, които са се провалили миналата година,  свалени с вот на недоверие. „При втория опит да направят кабинет на тях им е пришит  ДПС и Делян Пеевски, за да ги пази от белите, които свършиха миналата година и да останат на власт. ДПС ги държат да не бъдат свалени, както бяха свалени миналата година”, добави Шкварек.

Стоянов: В много телефонни разговори Петков опитваше да се намесва в дейността и кадровата политика на МВР

Според Светослав Малинов, когато се поиска оставка на хора свързани с армията и МВР, заради грешка, започват да мрънкат, че това е по политически причини. „Това, за което този човек трябва да си отиде, го видяхме всички - видяхме прекомерното полицейско насилие”, каза Малинов.  Той уточни, че всички са съгласни, че начинът, по който функционира настоящето правителство, не е ясен и стабилен. „Стъпки по посока на стабилността трябва да се направят на всяка цена след приемането на бюджета. ГЕРБ трябва да увеличи присъствието си в правителството. Присъствието на ДПС не е необходимо. Няма нужда ДПС да е в правителството, за да функционира мнозинството в парламента”, каза Малинов.

Петков: Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ

По думите на проф. Росен Стоянов демокрацията означава и разделение на властите. „Потвърждава се тезата, че управлението на държавата е тип „конвент”. „Няма независима изпълнителна власт, а всички решения се взимат в парламента и от там се управлява МС. Имаме ко -лидери на партии, които искат директно оставки в ефир на министри от правителство, което е с техния мандат. Не са те хората, а министър-председателят. Трябва да си зададем въпроса: Кой управлява МС?”, каза проф. Стоянов.

Според пиар експерта Пепи Димитрова в политическа система като нашата най-нормалното нещо, е лидер на политическа партия, издигнал кабинет, да иска среща с министър. „Защо държим отговорен Кирил Петков, че е искал среща? Това е най-нормалният политически механизъм. Въпросът е дали Кирил Петков е искал министърът да извърши противозаконни действия за изборите”, каза тя. 
Димитрова уточни, че има нужда правителството да направи смислени неща.

Целия разговор гледайте във видеото.