Пощенска банка е компания, която вярва, че успехът върви ръка за ръка с развитието на служителите

Живеем в динамичен свят, в който технологиите се развиват с изключително бързи темпове и буквално разкриват нови професионални възможности, които доскоро са изглеждали невъзможни. Изборът на работодател в такава среда е изключително предизвикателство за хората, които тепърва стъпват на пазара на труда, защото от този избор до голяма степен зависи бъдещото им развитие, кога, колко и какви върхове ще достигнат в професионалния си път. В този контекст една компания в България изпъква като топ работодател, който осигурява благоприятна среда за своите служители, а грижата и инвестицията в тях е неин приоритет.

Снимка: Пощенска банка

Пощенска банка е компания, която вярва, че успехът върви ръка за ръка с развитието на служителите, затова и възможностите за усъвършенстване на уменията на екипите в институцията са много. Един от основните принципи на банката е персоналното внимание  към служителите, което присъства във всяка една от вътрешните инициативи за кариерно развитие.

Като начало обаче – защо да предпочетете Пощенска банка като работодател?

Погледът на хората, работещи във финансовата институция, дава най-точен отговор на този въпрос чрез предложението за стойност на банката като работодател или нейното така наречено Employee Value Proposition (EVP), което разкрива силните страни на компанията. Според служителите на финансовата институция, тя се отличава със своите вдъхновяващи лидери, с непрестанен стремеж към иновации, развитие, силна екипност, доказана в над 30-годишната история на компанията като сигурен и предпочитан партньор.

Снимка: Пощенска банка

Банката се развива динамично, което разкрива и различни перспективи пред всеки отделен човек от екипа ѝ, а в основата на постиженията е именно сплотеността на екипите в компанията и взаимното спазване на няколко важни принципи – доверие, признание и подкрепа.

Снимка: Пощенска банка

Работата там осигурява подходяща среда за динамично професионално развитие, а успоредно с това тече и процес на постоянното приобщаване на уникални компании, различни култури, бизнес модели, нови таланти и доказани професионалисти. За мениджмънта на банката е важно служителите да получават заслужено и мотивиращо признание, затова и всеки отделен човек може да разчита на подкрепа при развиване на талантите и потенциала си, в които компанията с готовност инвестира.

Снимка: Пощенска банка

Тъй като хората са най-ценният актив на институцията, стремежът на компанията е да осигури и най-добрите условия за тяхната работа. С тази цел е създадена и Програмата за придобивки, която се обновява периодично, за да отговаря на действителността и нуждите на хората, като им осигурява допълнителна стабилност на всеки етап от живота им.

Снимка: Пощенска банка

Част от нея са, например, атрактивният годишен бонус и допълнителните възнаграждения, участието в бонусна схема и инсентив схеми на база на постигнатите индивидуални и екипни цели, както и допълнителното доброволно пенсионно осигуряване за всички служители със стаж в банката над 5 години. Банката осигурява и платен годишен отпуск в размер на 20 работни дни и допълнителен платен годишен отпуск в размер на 5 работни дни, както и 1 платен неприсъствен ден за рожден ден.

Още с постъпването си на работа там пък ще получите и допълнително здравно осигуряване, което включва възстановяване на разходите за лекарства, както и възможност за осигуряване и на членове от семейството.

Снимка: Пощенска банка

Обученията също са важна част от отношението и грижата към служителите в Пощенска банка и там можете да разчитате на ясни кариерни пътеки, индивидуални планове за развитие и непрекъснати обучения и програми за развитие.

Като служител на банката ще имате достъп до кредити при преференциални условия, а също и карти за спорт, включително с преференциални условия и за членове на семейството, фитнес зала в сградата на Централно управление, отстъпки за стоки, услуги, почивки, осигурени за служители от корпоративните клиенти на банката, и много други привилегии. Ако сте служители в Централното управление, ще имате възможност за хибриден модел на работа, както и за споделено пътуване от и до работа и осигурен паркинг.

Друг аспект от отношенията между служителите и институцията е обратната връзка. Тя е изключително важна за банката, която търси и отчита мнението на колеги от различни звена, региони и позиции. Компанията дава възможност, чрез различни платформи, инициативи и проекти, всеки в екипа да споделя мнения и идеи. Служителите пък са стимулирани да участват в стратегически за банката проекти от най-ранен етап, като идеята зад това е да работят заедно за подобряване на работното място и оптимизирането на вътрешните процеси.

Един от примерите за участие в такъв съвместен процес е креативното състезание ИДЕЙНИ ЗАЕДНО, което провокира служителите да предлагат иновации в дейността на банката, а най-добрите идеи се награждават и реализират.

Във вътрешния сайт Postbank Dream Team, който е посветен на служителите, се представят добрите примери в банката с фокус върху личните и екипни постижения, кариерните истории, като това става с персонални интервюта и различни материали за хора от екипа. Сайтът е и ключов канал за споделяне на обратна връзка от страна на служителите в избрана от тях насока. Инициативата „We attract – Привлечи приятел в екипа” пък насърчава служители да препоръчват подходящи кандидати за свободните длъжности в различните клонове на банката, като за това получават финансов бонус при определени условия.

А ако сте млад човек, който иска да опита вкуса на работата в голяма финансова институция, като Пощенска банка, с точно за вас е стажантската програма, насочена към амбициозни и талантливи млади хора. Банката осигурява отлична възможност за обучение в реална среда, където ще натрупате реален практически опит, който пък ще ви даде силен и смислен кариерен старт.

Снимка: Пощенска банка

Пощенска банка отделя време и ресурс за развитие и на проекти, свързани със социалната отговорност и устойчивото развитие на бизнеса и обществото в различни сфери - образование, култура, спорт, грижа за околната среда и дигитални иновации. По тази линия компанията работи с някои от най-големите неправителствени организации в България, като се стреми да бъде техен дългосрочен партньор, а за дейността си в тази област е отличавана с множество национални и международни награди.

Служителите на компанията имат възможност да участват в разнообразни инициативи в обществена полза – като благотворителното щафетно бягане Postbank Business Run, което се провежда всяка година от 2013 г., а днес е голям тиймбилдинг в България, целящ да привлече вниманието на хората към здравословния начин на живот и не случайно през 2023 година се включват рекорден брой участници.

Снимка: Пощенска банка

„Зелена класна стая“ е един от най-въздействащите, мащабни и многопластови КСО проекти, които Пощенска банка реализира в полза на обществото, като инвестира в изграждането на активно зелено самосъзнание и създаване на уникална връзка с природата. Банката успешно мултиплицира този ефект, защото главните зелени герои в тази иновативна и устойчива инициатива са нейните служители. Tе са доброволците, които активно се включват в проекта, чиято цел е да вдъхнови бъдещите поколения да станат отговорни и екологично осъзнати граждани. Пощенска банка реализира „Зелена класна стая“ в партньорство с Mastercard® и Природен парк „Витоша“ в две поредни години. Около 200 служители се включиха в инициативата в различните етапи на проекта.

С тяхна помощ бе изградено ново креативно пространство за учене, игри и забавление на открито в планината, както и свързващата образователна алея от класната стая към местността „Дендрариума”. Доброволците активно съдействаха за облагородяването на района и допълнително поставиха множество интерактивни и любопитни образователни табла, настолни игри, кът за отдих и детско съоръжение. Служителите заедно с техните деца се включиха в редица допълнителни активности – музикален workshop, работилница за къщички за птици, образователни беседи и любопитни куиз игри.

Снимка: Пощенска банка

По случай 30-я си рожден ден банката стартира и изцяло дигиталната, мащабна социално отговорна инициатива Вселена от възможности, чиято онлайн платформа събира на едно място идеи на граждани и организации с нестопанска цел, свързани със социално предприемачество в полза на обществото. Три от проектите с потенциал в ключовите области образование, дигитални иновации и опазване на околната среда получават безвъзмездно финансиране, за да бъдат реализирани.

Всичко описано дотук е само пример за предимствата, които тази компания осигурява на своите служители като работодател, и потвърждава за пореден път теорията, че когато един бизнес се грижи за екипите си и инвестира време, усилия и финансов ресурс в тях, това несъмнено се отразява много положително и на резултатите му.