Криминалният психолог смята, че в МВР има хепи соц атмосфера, има и служители, които не знаят какво правят там

Подозирам, че по-детайлно разследване ще установи връзка с конкретни хора-провокатори на протеста. Те не са от София, а са дошли тук като фенове и полицаи. Може да се установи доза умисъл. Група от пловдивски полицаи може да се е поувлякла да прилага прекомерна сила.  Това каза за "Офанзива с Любо Огнянов" криминалният психолог Росен Йорданов.   

Дисциплинарни производства срещу още 7 полицаи за насилие на протеста в София

"Полицаите, които си вършиха добре работата на протеста на феновете, действаха по-решително и по-адекватно. В случая една професионална ситуация се интерпретира политически. Има огромна разлика между различните видове фенове. Защо протестът трябваше да бъде на място, което по-трудно за охрана? Има паркова среда и малки улички, които трудно се охраняват", смята той. 

По думите му е изключително нелепо народът и полицията да се противопоставят. "Сред органите на реда има хепи соц атмосфера, има и служители, които не знаят какво правят там. При предните протести полицията бе поставена на унизително ниво. Има неизлекувана отмъстителна нагласа, вероятно някои полицаи са се поразпуснали. Това е недопустимо. В МВР нещата са зле - анахронична и непривлекателна институция. Във ведомството има груба политическа намеса. 1/3 от административните и помощни структури могат да бъдат закрити", коментира Йорданов.

Психологът е работил с главния секретар Живко Коцев във великотърновскатата дирекция на МВР. "Тя беше на последно място по разкриваемост, когато я пое, а когато я сдаде - на първо място", разкри той.  

Целия разговор гледайте във видеото.