Вицепремиерът обясни, че българското решение е съгласувано с ЕС

 София никога не би си позволила да даде разрешение за прелитане през въздушното пространство на руската делегация за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие, без да има ясна представа за състава на делегацията, заяви днес вицепремиерът Мария Габриел. Тя направи това уточнение пред български журналисти в НАТО, където участва в срещата на външните министри от алианса, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

МВнР позволи специалният летателен отряд „Россия“ да прелети над България

Сергей Лавров може да пътува до държави от ЕС или до Северна Македония

Разрешението е временно, точно за срещата в Скопие, която е изключително важна, ако искаме да говорим за бъдещето на ОССЕ, добави тя. По нейните думи българското решение е съгласувано с ЕС. Тя отбеляза, че в делегацията първоначалнто е имало представители, които се е наложило да бъдат изключени заради присъствието им в списъците със санкции на ЕС.

„България е заинтересована не само да има стабилност на Западните Балкани, но и допринася със своя опит тази стабилност да бъде дълготрайна. Стабилността на Западните Балкани означава стабилност за Европа”, посочи вицепремиерът.

Мария Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО

„Когато ще говорим за членството на Украйна в НАТО, България подкрепя. За нас е важно като партньори да проследим страната в реформите, които прави, да бъде подготвена за бъдещи кризи и изискванията на алианса”, каза Габриел.

Източник: Николай Желязков, БТА