Председателят на УС на Асоциация на игралната индустрия в България за предизвикателствата и перспективите пред бранша у нас

На 22 ноември в Интер Експо Център се проведе пресконференция на тема „Последните тенденции в игралната индустрия в България и Европа. България – технологичен хъб за водещи компании от игралния сектор в света“, която постави началото на най-голямото изложението на игралната и развлекателната индустрия в Централна и Източна Европа – BEGE 2023. По време на нея бяха обсъдени актуални теми, сред които: адаптирането технологиите в процесите на работа на игралната индустрия, както и възможностите за развитие и създаването на нови работни места на българския пазар.

Снимка: Palms Bet

Представяме акцентите от интервю с Ангел Ирибозов, председател на Асоциацията на игралната индустрия в България (АИИБ).

Какви предизвикателствата стоят пред сектора на игралната индустрия днес и какви са перспективите за по-нататъшното ѝ развитие?

Пред игралната индустрия винаги има предизвикателства, които откриват перспективи. Новите технологии, изкуственият интелект и крипто разплащанията дават възможности за прилагане в различните сфери на игралната индустрия, с оглед защитата на играчите от развиване на зависимости, както и отговорното поведение на организаторите. Технологиите се развиват и секторът се адаптира. Новите технологии дават нови възможности, но остават предизвикателства пред регулаторите за това как да регулират средата, така че тя да бъде най-справедлива.

А какви са целите и приоритетите на АИИБ?

Асоциацията на игралната индустрия в България винаги е държала да се разгледат всички интереси - на клиентите, потребителите, на бизнеса, държавата и обществото като цяло, когато има дебат за развитието на сектора. Това винаги е била наша основна цел от създаването на АИИБ преди повече 30 години. С какви предимства изпъква България в сектора?

Категорично, това са висококвалифицираните специалисти, които имаме, те са силно конкурентно предимство. Много компании от сектора са избрали да развиват част от своите продукти в България. Има база за развитие на кадрите едновременно с новите технологии.

Какво е Вашето послание към българския бизнес и чуждестранните инвеститори?

Бих им пожелал средата да бъде достатъчно удобна за развитието на такъв вид технологии и да има предвидимост. Всеки инвеститор търси предвидимост за 5-10 години напред, а не небалансирано действие от фискална гледна точка или допълнителни норми. И без това има достатъчно норми в България, които организаторите спазват. Средата от други места в ЕС я има и тук, в България, но ние имаме данъчно преимущество пред други европейски юрисдикции. Това е от голяма полза за развитието на индустрията.

Снимка: Palms Bet