Говорят Кристиян Шкварек, Иво Инджов и Любомир Стефанов

„Случват се напълно естествени гърчове на едно правителство и една сглобка, която има напълно неестествено положение. Това е резултат от факта, че едни хора, които имат 36 депутата в Народното събрание, имат почти пълната власт в страната. Нормално е да се получават гърчове от другата страна, които трябва да се балансират. И кой излиза да ги балансира? Веднъж излизат да ги балансират ДПС, друг път са „Демократична България”. Това е неизбежно и ще продължава, докато сме в това състояние. Няма как, когато имаш група с 36 депутати, в която е цялата власт, всички назначения да извират от тях, всички решения да извират от тях, цялата финансова политика на държавата, и това нещо да не предизвиква всеки месец абсолютно един и същ сценарий.

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС поискаха новото ръководство на НЗОК да подаде оставка

Това заяви в предаването „Твоят ден” политическият анализатор Кристиян Шкварек. Малко преди това стана ясно, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще оттеглят цялото ръководство на НЗОК след вчерашния скандал в парламента около избора на подуправителя на Здравната каса Момчил Мавров и ще изберат нови, едва след като договорят правила за назначенията във властта.

„Ако политическите процеси се развиват логично, а те се развиват логично, в тази среща на мен ми липсва присъствието на Делян Пеевски. Той вече е представен във всеки един формат и се е самоназначил за говорител на управляващото мнозинство. Нищо чудно до края на деня да се обади и той”, коментира политологът доц. Иво Инджов.

По думите му участието на Движението за права и свободи е много важно и не трябва да се пренебрегва, макар че формално погледнато те не са част от сглобката, но пък на практика са част от „рехавата тройна коалиция”. Инджов смята още, че хоризонтът на това управление е до около изборите за Европейски парламент през лятото на 2024 година.

Политологът Любомир Стефанов посочи, че хоризонтът на правителството е дотам, докъдето представителите му имат сили да продължат със взаимните компромиси. "След 5-6 месеца или 15 години тази "сглобка" ще се нарича коалиция", смята той. Политологът припомни за сериозните трусове по време на Тройната коалиция.

Целия разговор гледайте във видеото.