Руслан Стефанов с коментар по темата

„Лукойл” официално обмисля продажба на активите си в България. Това стана ясно от съобщение на компанията тази сутрин. В него се посочва, че в последно време са приети дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни, решения.

"Лукойл" обмисля продажба на активите си в България

Това, което се видя в Европа след налагане на санкции, е че имаше поне две такива сделки, които минаха и нищо не се случи на пазара на горива в съответните страни. Не мисля, че това е проблем и за България. Единственият начин да има рисков сценарий, е ако има злонамерени действия от страна на сегашния собственик на рафинерията. Това коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS Руслан Стефанов, програмен директор в центъра за изследване на демокрацията.

Добрев: ГЕРБ и ДПС внасяме законопроект дерогацията да отпадне изцяло от 1 януари 2024 г.

„Смятаме, че българската държава има достатъчно възможности да очаква такива случаи и инструменти, за да се намеси при опит за злонамерено действие. Всичко е въпрос на нормална бизнес практика”, добави той.

Реакцията на политиците: Първи коментари за евентуалната продажба на активите на "Лукойл" у нас

Според него е ясно, че няма нужда дерогацията да продължава. „Колкото по-дълго продължава, толкова повече приходи се трупат в касичката на Кремъл”, добави той.

По думите му разговорите за това кой ще придобие рафинерията са важни от гледна точка сигурността на страната, тъй като става въпрос за политическата инфраструктура.

Целия разговор гледайте във видеото.

Източник: Снимка: БГНЕС