Според експерти вероятната причина за съобщението на "Лукойл" е и решението около дерогацията

„Лукойл” официално обмисля продажба на активите си в България. Това стана ясно от съобщение на компанията тази сутрин. В него се посочва, че в последно време са приети дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни, решения.

След месеци спорове кога ще свърши дерогацията и плащала ли е „Лукойл” данъци, днес стана ясно, че компанията обмисля да изтегли бизнеса си в страната. От позиция става ясно, че започват да преразглеждат стратегията си за активите си у нас, включително и продажба на бизнеса.

"Лукойл" обмисля продажба на активите си в България

Причината, по думите им, са приети дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения, които нямат нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната.

От „Продължаваме Промяната” не останаха изненадани от възможността „Лукойл” да продаде рафинерията в Бургас. Финансовият министър Асен Василев не смята, че такова оттегляне ще доведе до проблеми с  доставките на горива.

„Радвам се, че официално са обявили това. Както знаете, ние имахме изпреварваща информация, че този процес е започнал още в края на септември, началото на октомври. Всяка една компания има възможност и право да прецени къде да оперира и какво да прави със собствените си активи”, посочи министърът.

От ГЕРБ от своя страна не се отказват от настояването си за максимално бързо прекратяване на дерогацията, от която в момента се възползва „Лукойл”. И припомнят разследването, според което кораби изнасят горива, преработени от „Лукойл”, претоварват ги в открито море и така заобикалят санкциите срещу Русия.

„Струва ми се, че от „Лукойл” виждат, че цялата работа с руския петрол и с износа на горива в открито море започва да се разплита. И се готвят да напускат”, каза Делян Добрев.

Асен Василев за „Лукойл“: Нашата работа е българският интерес да бъде защитен

Коментар дойде и от премиера Николай Денков. „Ние правим всичко възможно да бъде спокоен пазарът на горива и дерогацията да се съкрати, без да се създадат рискове. Очевидно, Делян Добрев не го интересува възможността да има рискове. Ако някой иска да си играе с рисковете, след това ще си носи и отговорността”, категоричен е премиерът.

Позицията на ДПС е, че ще подкрепят ГЕРБ за по-скорошно спиране на използването на руски нефт - още от 1 януари. Опозицията в парламента пък атакува управляващите, че заради действията им може да се стигне до криза с горивата.

„Държавата направи всичко възможно да ни вкара и в енергийна криза по отношение на горивата. Това ще стане. Откъде ще дойдат горивата?”, попита Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Изпитвам сериозни съмнения защо се прави всичко това. Прозират изключително много лични интереси и някакви политически интереси, задкулисни”, добави Павела Митова от „Има такъв народ”.

„Аз не се бъркам в работата на чужди корпорации. Мен ме интересува българският интерес. Рафинерията да работи нормално и да предлага съответните горива на българския пазар на достъпни цени”, смята Румен Гечев от БСП.  

Държавата има представител и така наречената златна акция в „Лукойл”. Тя обаче не дава право да се блокира продажбата, обясниха юристи за NOVA.