Всяка една компания има възможност сама да прецени къде да оперира, каза той

Няма опасност България да остане без горива, защото „Лукойл” имат интерес да продават и да трупат печалби. Това заяви финансовият министър Асен Василев по повод обявеното намерение на компанията да продаде активите си в страната.

„Както знаете, ние имахме изпреварваща информация, че този процес е започнал още в края на октомври – началото на ноември. Всяка една компания има възможност и право да оперира със собствените си активи. От гледна точка на българското правителство, ние трябва да подсигурим през нашия представител, който е в компанията, че ще продължи да оперира рафинерията, по възможност със стратегически инвеститор и че българският интерес ще бъде защитен. Спазваме стриктно законодателството, прието от парламента. Оттам-нататък не мисля, че има някаква дискриминация”, заяви Василев.

"Лукойл" обмисля продажба на активите си в България

Той посети граничния пункт "Капитан Андреево" заедно с еврокомисаря по финансова стабилност Марейд Макгинес. Вчера стана ясно, че има огромен ръст на вноса и износа на стоки с двойна употреба към Азербайджан и Русия, минаващ през българо-турската граница. Василев подчерта, че държавата работи с Европейската комисия, за да идентифицира каналите, а това е и основен фокус на посещението на граничния пункт.

„Моята роля е ключова по отношение на спазването на санкциите срещу Русия, трябва да сме сигурни, че те се прилагат и всички страни-членки са запознати с това. Всеки път, когато задълбочаваме санкциите, Русия и нейните приятели намират начин да ги заобиколят. Задачата е да обменяме информация и да решаваме проблема. Изключително съм доволна от силната решителност на българските власти, че се стремят да проверяват всичко, което влиза и излиза през границата”, заяви Макгинес.

Източник: БГНЕС