Това стана с гласовете на 147 депутати, 55 гласуваха “против”, а 7 “въздържал се”

Народните представители приеха на първо четене допълнителната военна помощ на Украйна, внесен от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Гаджев, Ивайло Мирчев, Калоян Икономов, Джейхан Ибрямов, Валентин Радев и Елхан Кълков.

Това стана с гласовете на 147 депутати. 55 гласуваха “против”, а 7 “въздържал се”.

България се включва в проект за купуване на ПВО-система заедно с 13 държави

Според проекторешението България трябва да предостави на Украйна неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на страната, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Освен това министърът на отбраната трябва да определи излишните количества въоръжение и техника от необходимите за комплектоване на военновременните формирования и да се подготви предложение за предоставяне на тези оръжия и техника на Украйна. От своя страна Министерският съвет трябва да проведе преговори с правителствата на съюзниците B HATO за разполагане на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България. 

НС РЕШИ: Изпращаме военна помощ за Украйна

Министерски съвет трябва да разреши преминаването през и пребиваването на територията на страната с цел обучение и подготовка, на ротационен принцип, на до четири пехотни/механизирани роти годишно, с численост до 160 лица от въоръжените сили на Украйна, за срока на обучението и подготовката.

Източник: БГНЕС