Досега се наричаше „Проф. д-р Александър Чирков“

Името на болница „Проф. д-р Александър Чирков“ отново се променя на „Св. Екатерина“, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Освободиха временния шеф на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков”

"Това не е промяна, а връщане на старото име, избрано от основателите и първи ръководители на кардиологичната болница. Сред тях е и самият проф. д-р Александър Чирков, изразил категоричното становище приживе името „Света Екатерина“ да остане и след него. Две обществени подписки, в които личат имената на известни медици, също съдържат аргументи в защита на старото име. Те са изпратени до предишния министър на здравеопазването и едната от тях съдържа над 150 подписа на интелектуалци. По същото време е постъпило и друго писмо от екипите и служителите на болницата с убедителни мотиви и с изричното настояване: „протестираме и апелираме да върнете старото ѝ име!“, заявиха от МЗ.

Писмото е придружено с нова подписка, която съдържа имената на 119 изявени лекари, професори, преподаватели. Част от мотивите на всички тези искания са: „Името Света Екатерина бе избрано от първосъздателите на болницата с прякото участие на Богословския факултет на СУ и Българската православна църква.

Източник: БГНЕС