Доброволци се включват в събирането на реколтата

Израелския кибуц Zohra Orchard се намира на около 20 километра западно от Йерусалим. Реколтата от нар можеше да бъде загубена, ако на молбата за помощ не се беше отзовала група доброволци, информират от Voice of America (VOA).

След началото на конфликта между Израел и "Хамас" границите между тях бяха затворени. Поради това палестинските работници в овощната градина на Асаф Цур не могат да се включат в събирането на реколтата.

Цур споделя, че обикновенно работи с палестинци, но за съжаление сега те не могат да преминат границата.

Мисия възможна: Фермери отглеждат зеленчуци в пустинята Гоби (ВИДЕО)

Страхувайки се, че наровете ще изгният, той отправя призив за помощ в социалните мрежи. Той споделя, че наистина е бил изненадан, когато на призива му отговарят толкова много хора от цял Израел.

Инбал Елраз е сред доброволците, които се идват с кибуца, за да спасят реколтата. Тя разказва, че в почивните си дни помага да много хора, за да съберат плодовете и зелечуците от градините си, защото са останали без работници.

В резултат на атаките от 7 октомври много чуждестранни работници напускат Израел, а на палестинските се отказва достъп. Това се отразява на поминъка. Включването на доброволци не може да бъде постоянно решение, но все пак, благодарение на отзовалите се, тазгодишната реколта е спасена, казват от Voice of America (VOA).

 

 

 

 

 

Източник: Voice of America (VOA)