Назад във времето с един от знаковите политици на 90-те години

На четвърти октомври 1990 година от сградата на Партийния дом е премахната огромната петолъчка символ на комунистическата власт. Днес, 33 години по-късно дойде реда и за демонтажа на Паметника на Съветската армия. Александър Йорданов, който беше председател на парламента в едни от най-размирните години на прехода, имаше една крилата фраза: „Днес е един хубав ден за българската демокрация”. 

След 45 години, комунистическият режим рухва под собствената си тежест. Тодор Живков е свален от власт, хиляди българи излизат на протести с искане за отмяна на член първи от Конституцията, гарантираща ръководната роля на комунистическата партия. Наследникът на Тодор Живков Петър Младенов е шокиран от развитието на събитията.

Белези на свободата: Назад във времето с Александър Йорданов

В началото на 1990-а година започват заседанията на Кръглата маса. Делегацията на бившите комунисти, вече социалисти, се води от Андрей Луканов, а от другата представителите на прохождащата демократична опозиция.

От Кръглата маса, Андрей Луканов става министър-председател. През март 1990-а той обявява държавен банкрут и налага мораториум върху изплащането на външния дълг. Хранителните стоки изчезват от магазините. Три месеца по-късно се провеждат избори за Велико Народно събрание. Независимо от огромния митинг, залял със сини знамена "Цариградско шосе", Съюзът на демократичните сили губи. Пред сградата на Президентството изниква палатковия град на истината.

Великото Народно събрание назначава отново Луканов за премиер. Политическата криза стига своя връх. Софийският университет е окупиран от студенти, които настояват за национализация на имуществото на БСП. 

Целия разговор гледайте във видеото.