Депутатът настоя прокуратурата да се самосезира

Няколко са причините демонтажът на Паметника на Съветската армия да започне сега. Първата е общополитическата – това правителство няма какво да отчете като дейност за шестте нещастни месеца, в които съществува. Това коментира Александър Симов от БСП в „Офанзива с Любо Огнянов”.

„Прочетох версията, че е възможно от „Демократична България” да се опитват да разрушат паметника точно в момента, за да спрат всякаква възможност в Столичния общински съвет да бъде направена сглобка или управление, различно от това, което имаме на национално ниво”, посочи той.

Иво Инджев: Паметникът на Съветската армия е най-големият символ на лъжата

По думите на Симов големият скандал е, че има заповед на Министерството на културата за прекратяване на демонтажа на паметника. „Това е заповед, която областната управителка Вяра Тодева не предоставя на съда и не се съобразява с нея. Тя извършва политическо престъпление, започвайки този демонтаж”, категоричен е политикът. 

Позицията му е, че всички дейности по демонтажа на Паметника на Съветската армия са абсолютно незаконни и прокуратурата трябва да се самосезира за действията на областния управител на София.

Симов цитира българския поет Веселин Ханчев и стихотворението му, започващо с изречението „срещу нас излязоха роботи с картечници”. „Роботите с картечници сега ги виждаме като роботи с флексове. Те демонтират паметта”, смята той.

Целия разговор гледайте във видеото.