Хората блокираха жп прелеза по линията София-Варна

В навечерието на Коледа – хора стоят близо месец без вода и то за пореден път. 500-те жители на великотърновското село Бутово се вдигнаха на бунт заради хроничното безводие. Дори и по това време на годината, когато има повече валежи и снеготопене, чешмите в селото са сухи. В Бутово има и заселници от други държави, които не разбират, защо в 21 век населено място в Европейския съюз няма вода.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК 

Хората обявиха гражданско неподчинение и излязоха на протест. Те блокираха жп прелез край населеното място. Превантивно в селото има и засилено полицейско присъствие. След като в населеното място се разбрало, че екип на NOVA ще бъде на място, изненадващо в сряда водата била пусната.

БЕЗВОДИЕ: От месеци няколко села в община Аврен са на режим

„Интересно е откъде и как дойде водата. Тази сутрин вода също имаше. Проблемът с безводието не е от сега. Той е от година и не знаме защо не се решава”, сподели в ефира на „Здравей, България” жителка на селото.

По думите ѝ водопроводната мрежа е много стара, но това не е оправдание. „Искаме независима комисия, която да направи обход на терена и да установи откъде идват проблемите”, подчерта тя.

Селото е привлякло преди години заселници от Европа, които недоумяват, как е възможно този проблем да съществува, толкова дълго време и да няма разрешение.

"Аз съм ирландка, но живея девет години в България и много я обичам. Но проблемът с водата е много страшен", заяви Жасмин. 

"Аз съм инженер. От Германия съм. Живея от три години тук. Бих искал да помогна с каквото мога, за да решим този проблем – с водата сега, с електричеството по време на снежната буря, но никой не иска да се случат нещата. Имам дъщеря на 11 години, която живее в Германия, и не може да ми дойде на гости, защото нямам вода. Не мога да сготвя, да изпера, да измия, не мога да изчистя къщата. Нищо не мога да направя", подчертава Андреас. 

Според местната власт решението на проблема не е в общината или ВиК. "Това е държавна политика – оправяне на тръби, аварии, търсене на нови водоизточници от хидроинженери. Помощ от държавата. С наши средства, с капиталови програми – няма как да стане", твърди Станислав Теодосиев, кмет на Бутово.

Протестът в Бутово стигна и до жп прелеза по линията София – Варна и предизвика недоволство в шофьорите, които бяха за кратко блокирани. Но до сериознисблъсъци не се стигна.

Повече по темата гледайте във видеото.