Подписан е Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование

Важна промяна в сектор "Образование" от 1 януари. Стартовата минимална заплата на учителите става 1 853 лева, което е ръст с 8.4%. С толкова скачат и възнагражденията на ресурсните учители, възпитатели, логопеди, хореографи и други педагогически специалисти.

С новия Колективен трудов договор, подписан днес в просветното министерство, се повишават и минималните заплати на старшите, както и на главните учители и възпитатели – съответно до 1 911 и 1 985 лева. Директорите пък ще получават най-малко 2 257 лева месечно, а заместник-директорите - 2088 лв. Заложено е увеличение и в средствата за представително работно облекло на работещите в сектор „Просвета“.

„Добрият и конструктивен диалог е решаващ в търсенето и приемането на най-добрите решения за системата. Дълбок поклон към работещите в нея, които дават своя професионализъм и лично благополучие в името на успеха на нашите деца”, каза министър Цоков.

Учители и ученици по пантофи и пижама в час

В новия Колективен трудов договор се повишават работните заплати и на работниците и служителите от непедагогическия персонал, като по-високо е нарастването при лицата, притежаващи съответната професионална квалификация, както е например при помощник-възпитателите в детските градини.

Заложено е и увеличение на допълнителните трудови възнаграждения на педагогическите специалисти: лекторските часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на задължителна документация, за работа при специфични условия на труд, за провеждане на допълнителното обучение на деца и ученици, средствата за представително и работно облекло и др. За увеличението на заплатите на педагозите са осигурени близо 290 млн. лв. от държавния бюджет.