В момента заболеваемостта от COVID-19 e водеща сред вирусите, каза директорът на НЦЗПБ

От над два месеца заболеваемостта у нас се повишава и вече е значителна. Тази от COVID-19 е водеща. В момента се разпространява предимно подвариантът на Омикрон. Хората не се и ваксинираха. Масово обаче вирусът не се прекарва тежко. Това каза проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ, в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Тя препоръча на пациентите да се тестват. Професорът посочи, ако сме болни от COVID-19, трябва да си останем вкъщи за седмица, тъй като организмът има тази необходимост и за да не заразяваме околните.

„COVID-19 е сред основните респираторни заболявания, които водят до хоспитализация, защото не при всички хора протича леко. Има редица усложнения, както от самия вирус, така и в резултат на други заболявания“, поясни Христова. Тя беше категорична, че вълната няма да достигне високите стойности от преди. „За София заболеваемостта е над 60 на 100 000 души, а в по-малките градове - 35 на 100 000“, поясни експертът.

Кунчев: Над 250 000 души са ваксинирани срещу грип тази година

„Заболяването ще протича все по-леко, защото клетките на имунната памет пазят информация. Нашият имунитет все по-бързо ще се включва и все по-бързо ще изчиства вируса“, заяви професорът.

Тя поясни, че в момента COVID-19 често протича с болки и възпаление на гърлото. „Дали ще продължи към долните дихателни пътища, дали ще засегне ушите и синусите, е въпрос на усложнение. Може да се стигне и до бактериална инфекция, която да наложи приемането на антибиотици“, допълни тя.

Проф. Христова каза още, че грипът също вече е широко разпространен и ще набира скорост. В момента циркулират и аденовирус, и респираторният синцитиален вирус. Христова препоръча спазване на противоепидемични мерки, за да се предпазим.

Според специалиста пикът на грипа ще настъпи в края на януари. Към момента заболелите са 125 на 10 000 души средно за страната. Очаква се броят им да скочи в пъти. Препоръчва се хората със симптоми да се тестват, да приемат противогрипни препарати и да си останат вкъщи. Проф. Хирстова напомни, че е важно да се търси и лекарска помощ.

Целия разговор гледайте във видеото.