В хода на разследването по случая бяха отстранени двама младши инспектори

Ново развитие по случая с полицейското преследване в Стара Загора, при което почина бившият шампион по борба Пламен Пенев. Областната дирекция на полицията обяви, че двама унифермени са отстранени от длъжност. Става дума за младши инспектори, срещу които са образувани дисциплинарни проверки. Това се случва пет дни след трагедията и ден, след като ръководството на полицията в града защити колегите си, като обяви, че няма данни да са превишили правомощията си.

По информация на NOVA има полицаи, заснети да нарушават служебната дисциплина при ареста. Граждани заснеха много клипове по време на самата гонка и изваждането на Пенев от автомобила. По наша информация част от видеата са изчезнали от социалните мрежи, но са били прегледани от властите и именно това е бил поводът за отстраняването на двамата младши инспектори.

Отстраниха двама полицаи заради гонката, при която почина Пламен Пенев

Междувременно стана ясно, че Пенев е имал психически проблеми и е настаняван принудително в психиатрия.

„Искам да подчертая, че разпространяването на чувствителна медицинска информация, каквато е психиатричната диагноза, информацията за хоспитализация, която вчера стана масово известна и в социални мрежи, и по медии -  е крайно неетично и нередно. Човек има право на конфиденциалност в тази сфера и не е редно, както спрямо починалия, така и спрямо близките му, такава информация да бъде разпространявана”, заяви в ефира на „Здравей, България” доктор Иван Добринов.

„Тук се появи още един много сериозен проблем, за който говорим от години - липсата на система за обхват на хората с психични проблеми, тъй като голяма част от пациентите с психиатрична патология имат хронично рецидивиращи болести. Това означава, че следващото влошаване е въпрос на време – дори, ако човек, овладял острия си епизод, не полага активно усилия за поддържане на здравословното си състояние”, коментира още медикът.

Той подчерта, че хора с психиатрични заболявания не се проследяват диспансерно, когато са в ремисия.

Повече по темата гледайте във видеото.