Одитът беше назначен от кмета на столицата

„Докладът от възложения от мен одит на Столичното предприятие за третиране на отпадъци "крещи" безстопанственост. Изпратих го към Софийската градска прокуратура". Това съобщи кметът на София Васил Терзиев в профила си във Facebook. Той посочи, че оттук нататък решението за следващите стъпки е в ръцете на прокуратурата.

"Има груба небрежност по отношение на активите на предприятието и пилеенето на средствата му, зле написани проектни задания при строителството, липса на оперативен контрол и контрол по изпълнението, раздаване на абсолютно нелогични и незаслужени бонуси спрямо резултатите и скарано с икономическата логика утежняване на финансовото положение на предприятието", пише в социалната мрежа столичният кмет. За всичко това, според него, трябва да бъде потърсена отговорност.

Терзиев назначи нов шеф на завода за преработка на боклук в София

"Това не означава, че ще спрем дотук. Продължаваме с проверките и разкриването на лоши практики. Едновременно въвеждаме мерки, за да приведем завода в нормален и ефективен режим на работа", посочи още кметът.

Според него заводът трябва да работи по друг начин и да преработва значително повече, вместо да ги депонира. „Ако не бъдат взети бързи и драстични мерки в рамките на няколко години ще имаме голям проблем”, каза Терзиев.

По думите на Терзиев до три години може да има криза с боклука.

"Основната работна заплата на работник в завода за юли 2023 г. е 940 лв. заедно с бонусите. В същото време заместник-директорът е получил 12 хиляди лева за юли 2023 година, информира Николай Савов, временно изпълняващ длъжността директор на завода. В този месец заводът не функционира и всичко отива на депо, допълни той и обясни, че се отчитат количества, които обаче се заравят в земята.

Васил Терзиев увери, че се работи за ново име за председател на общинския съвет в столицата. Той добави, че се работи и по бюджета на София, който ще бъде публично обявен и подложен на обсъждане.

Източник: София Господинова, БТА