„Най-големият проблем на тази власт е да не предозира влиянието си", обясни той

„На управляващите започва да им харесва да са заедно. Започват да говорят за коалиционно споразумение и да свикват с този пазарлък. Ако не се „спънат” при ротацията или на евроизборите, може да им се усмихне късметът и да не се „спънат” години наред”. Това заяви политологът Първан Симеонов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Той спомена, че с колегите му са калкулирали, че около десетима министри са споменати като вариант да бъдат сменени след ротацията. „Най-големият проблем на тази власт е да не предозира влиянието си, например, чисто партийни номинации за Конституционния съд. Кандидатурата на ПП-ДБ очевидно е по-скоро експертна. Тази на ГЕРБ е чисто партийна. Такава ми изглежда и на „Възраждане”. Това няма да се прочете добре от избирателите”, заяви той.

Здравният министър напуска поста си след ротацията

Според него няма да се приеме добре кандидатурата на ген. Атанас Атанасов – лидерът на една от най-малките формации да застане начело на парламента. „Не бива да се прекалява. Те надценяват своята популярност”, каза политологът за обсъжданите промени след рокадата през март.

„Ефектът ще бъде обратен. В такива символни битки не надделяват по-разсъдливите, а тези, които са повече. В България проруски настроените решително надделяват над най-крайните евроатлантици. Ние сме се делили на русофили, русофоби век и нещо, намерили сме формула за баланс. Казано по-ясно – путинофобите в България, с някои свои прекалявания, по-скоро вкарват Путин в кошарата”, обясни политологът.

Пловдивски общински съветници предложиха Паметникът на Альоша да бъде преместен

Той очаква, че ДПС ще намерят баланса между видимата и важната власт. „Най-важното при ГЕРБ и при ДПС е да не изпъкват много, защото ПП-ДБ изпъкват и те обират негативите. Голямата драма е на ценностно ниво. Хората се страхуват да кажат как са гласували. Дали не преминаваме от политическа криза към криза на представителството, към апатия, към въздържане от участие. Ако в такъв момент поискаш повече власт, можеш само да загубиш”, обясни Симеонов.

Къде са преместени изрязаните фигури от Паметника на Съветската армия (СНИМКИ)