Той може да отвори капачка на бутилка с крак

Той има черен колан по таекуондо. Не само това – той е притежател на най-високия, седми дан за майсторство в корейското бойно изкуство. Като съдия, Костадин Димитров посещава Северна Корея, а на местните избори тази есен беше избран за кмет на Пловдив. Срещнах се с него кабинета му в общината в града под тепетата. Той може да отвори капачка на бутилка с крак. В залата по таекуондо Димитров признава, че се чувства по-щастлив отколкото в общината.

Това е кметът на Пловдив. След три мандата като кмет на район "Тракия" Костадин Димитров спечели местните избори и стана кмет на града под тепетата. Но сега ще видите и другата страна от живота му. Която е далеч от прожекторите.

Способни да повторят това прецизно движение и да отворят капачка на бутилка с крак са малцина. За носителят на седми дан по таекуондо сахьоним Костадин Димитров обаче това изглежда напълно естествено. Вицепрезидент на българската федерация ITF той е основател на армейския клуб по корейското бойно изкуство в Пловдив. И признава, че когато облече добока, както се нарича екипа за таекуондо, се чувства най-добре.

Новият кмет на Пловдив и общинските съветници ще положат клетва

"В залата обстановката е много по-дружелюбна. Поколения се занимават с таекуондо, изграждаме личности и шампиони. През 1989 г. започнах да се занимавам с бойни изкуства, а 3 години по-късно мой приятел ме убеди да се преместя от муайтай. Таекуондо е всеобхватно бойно изкуство. В него намерих много неща, научих много уроци", сподели той. 

През 2011 година Костадин Димитров заминава за първи път като съдия на световното първенство в Северна Корея. Така, с по-рядко срещана извън залата почтеност, той трябва да реши сериозните проблеми, пред които е изправен глад като Пловдив. Като се започне от стартиралите ремонти на инфраструктурата и се завърши с ремонта на гимназиите.

Костадин Димитров: Предложихме решения на проблемите на Пловдив

През 2024 година Пловдив участва с множество проекти за финансиране по програмата за общините от 1 млрд, заложена в държавния бюджет. И за да се подчертае още повече доверието, точно зад бюрото на кмета на Пловдив е поставена огромна снимка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Който символично наблюдава всеки един подпис на Костадин Димитров.
След края на работното време кметът съблича костюма и отива при своите ученици. За да ги научи на принципите във философията на таекуондо.

Целия разговор гледайте във видеото.