В Давос премиерът се срещна и с първия заместник министър-председател и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко

Подобряването на системата на здравеопазване чрез иновации обсъдиха в Давос премиерът акад. Николай Денков и Мишел Демаре, председател на Управителния съвет на "Астра Зенека". 

Преходът от болнолечение към превантивно здравеопазване е приоритет за България, подчерта акад. Денков. Мишел Демаре посочи като добър пример в превенцията програмите на компанията в противодействието на тютюнопушенето и скрининговите програми за хронични бъбречни заболявания.

Денков: На 6 март най-късно кабинетът трябва да е подал оставка, за да може новият максимално бързо да встъпи в длъжност

Министър-председателят запозна Демаре с въведената в България система за електронни рецепти и как тя ще ограничи злоупотребата със средствата за медикаменти и лечение. Вследствие на това ще се отвори възможност да се насочат повече средства за иновации в здравеопазването.

Точно иновациите дават надежда за лечение на онкологичните и автоимунните заболявания, съгласи се и Мишел Демаре, посочват от пресслужбата на правителството. 

В рамките на Световния икономически форум премиерът се срещна с първия заместник министър-председател и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко, с която обсъди координацията за внос и транзит на слънчоглед.

Габриел: България и САЩ отговарят заедно на регионални и глобални предизвикателства

Николай Денков обсъди и сигурността на финансовите операции като част от противодействието на киберпрестъпността на среща с изпълнителния директор на VISA - Европа Шарлот Хог.

Премиерът Николай Денков запозна президента на Европейския научноизследователски съвет Мария Лептин с проекта BgGPT. На лична среща в Давос, където се провежда Световният икономически форум, проф. Мария Лептин и акад. Денков са обсъдили предизвикателствата и възможностите за пробив в европейските научни изследвания.

Еврокомисар Илиана Иванова за изкуствения интелект: Не трябва да забравяме етичните стандарти

Българският премиер участва и в дискусия на тема „Стремежът на Европа към иновации“, където обяви, че за да жънат успехи, европейските учени и иноватори трябва да имат възможност да експериментират повече. Така ще успеят в съревнованието със САЩ и Китай, каза още Денков.

ВСИЧКО ЗА ИКОНОМИЧЕСКИЯ ФОРУМ В ДАВОС ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА, Иван Лазаров