Тя е регистрирана съгласно изискванията на европейското и българското законодателство

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков връчи на изпълнителния директор на болница „Света Анна“ д-р Славчо Близнаков документите за регистрация на вертолетното летище в лечебното заведение. Министърът потвърди, че на 31 януари първата летателна машина от Италия трябва да кацне в София.

Гвоздейков: В началото на февруари медицински хеликоптери ще превозват пациенти в България

Площадката е регистрирана съгласно изискванията на европейското и българското законодателство. Тя ще бъде включена в системата за спешна медицинска помощ по въздух.

Още тази седмица за Италия ще замине екип от български пилот и инженер, които ще приемат първата летателна машина за България.

След „Света Ана” се очаква да бъдат сертифицирани и болниците „Света Екатерина” и „Лозенец”. Очакванията са до средата на 2026 г. въздушни линейки да стигат до всяка точка на страната.

„На 31 януари трябва да бъде извършен полетът, като хеликоптерът ще прелети от Италия до България. Важно е това да се случи при добри метеорологични условия, тъй като този полет трябва да бъде безопасен. Очакваме хеликоптера, за да може той да бъде регистриран в списъка на гражданските въздухоплавателни средства в България, да получи операторът своя лиценз като такъв, както и хеликоптерът да получи своето удостоверение за летателна годност. Сега вече ние сме част от една цялостна национална система за оказване на помощ по въздуха. Това е огромен напредък в спешната помощ”, заяви транспортният министър.