Очаква си той да кацне у нас на 31 януари

Български екип от пилот и инженер заминава днес за Италия. Идната седмица те трябва да се върнат оттам с първия медицински хеликоптер, който ще се включи в системата на спешната помощ в България. Ако всичко мине по план, на 31 януари хеликоптерът ще кацне у нас.

Важно условие, обаче, е времето да позволи това да се случи. След като столичната болница „Св. Анна“ беше сертифицирана до дни се очаква част от системата на Спешната помощ по въздух да станат и болниците „Лозенец“ и „Св. Екатерина“.

В болница “Св. Екатерина“ направиха демонстрация как ще бъдат посрещани пациентите по въздух. Георги Найденов, зам.-директор на болницата, каза че „бавно, трудно и славно, с усилията на няколко изпълнителни директори“ са успели да финализират процеса.

Готов е и маршрутът, който след това трябва да извърви спешният екип с пациента от покрива на болницата до шокова зала,  а оттам се насочва или реанимацията или към чакащите го екипи в друго лечебно заведение.

За NOVA здравният министър Христо Хинков заяви, че всички договорки за спешната авиопомощ вървят по план. „Имаме къде да се настани хеликоптера, който ще дойде сега. До края на годината ще дойде още един. Всичко върви по план“, каза министър Хинков. Той не уточни кога ще бъдат пуснати и другите хеликоптерни площадки. Хинков допълни, че в това отношение няма забавяне.

Гвоздейков: В началото на февруари медицински хеликоптери ще превозват пациенти в България

Първоначално летателната машина ще изпълнява полети само в светлата част на денонощието. Очакванията са в края на февруари да започнат и първите дежурства по оказване на спешна помощ.

В напреднала фаза е изграждането и на други площадки в страната. Намеренията на здравните власти са до средата на 2026 година до всяка точка на страната да достигат линейките по въздух.