Информацията по телефона ще дават медицински специалисти

Разкриват колцентър за здравни грижи. Целта - хората да имат информация къде и каква медицинска помощ могат да получат. Предвижда се и възможност за домашни посещения.

За жителите на благоевградското село Бураново намирането на лек за всяка болежка се оказва все по-трудна задача. 

„Много е трудно. Жителите сякаш са забравени от Бога. В населеното място трябва да има лекар и медицинска сестра, която да прави манипулации. По-голямо богатство няма да има”, обясни кметският наместник Димитрина Янева.

Мобилно приложение помага на хора с говорни дефекти да възстановят гласа си

В големите градове болници и специалисти може да има, но лутането в търсене на най-близкия работещ е все така препъникамък за нуждаещите се. Мария Василева е обиколила няколко лекари, за да стигне до този, който да постави инжекция на тежко болния ѝ роднина, оставен на домашно лечение.

„Налагаше се да ходим по лекари, съответно чакахме с часове по опашки. Не стига, че има друго заболяване, а вероятността да се зарази при чакащите на опашка е много по-голяма”, подчерта Василева.

Скоро едно обаждане ще може да спести ходенето по мъките, твърдят от Сдружението на амбулаториите по здравни грижи. „Той е единен национален номер и до него ще имат достъп всички пациенти, когато имат нужда от здравна грижа. Просто трябва да се обадят и да получат информация на кой адрес и към кого да се обърнат за здравна помощ”, обясни председателят на Националното сдружение на амбулаториите за здравни грижи Анелия Атанасова.

БЛС: Не знаехме за предложението да отпаднат медицинските бележки в училище

Информацията ще идва от специалистите. „Медицинска сестра, акушерка, фелдшер, рехабилитатор, които са добре обучени да изпълняват здравните дейности в дома на пациента или до амбулаторията”, добави председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Разкриването на колцентъра вече е на финалната права. Първото обаждане на телефонната линия се очаква до месец. „Това не е някаква прищявка, а крайна, животозастрашаваща необходимост”, каза Пламен Таушанов от Асоциацията за закрила на пациентите.