Двамата си размениха реплики, БСП и "Възраждане" също разкритикуваха премиера

Задочен диалог между премиера и лидера на ГЕРБ в Народното събрание. Николай Денков и Бойко Борисов си размениха реплики по повод предстоящата ротация в правителството и визитата на българска делегация в САЩ. Министър-председателят дори отправи покана за директен диалог между двамата. Денков отговаря на редица въпроси на депутати по време на парламентарния контрол в петък.  

Още в първите минути от "Възраждане" попитаха премиера защо и с кого ще се среща в САЩ.

„За предстоящата екскурзия на Денков до Щатите няма никакви уговорени срещи. Искаме да получим повече информация, след като ще се похарчат стотици хиляди левове за пътуването на Денков, антуража му и съпруги от депутатския състав”, каза Костадин Костадинов.

Премиерът отговори: „За първи път чувам, че официалното пътуване на един министър-председател в партньорска държава може да се нарече „екскурзия". Отчет за срещите и разходите ще ви дам, след като мине командировката”.

Денков: ЕС отпуска нови 2 млрд. евро за борба с мигрантския натиск

Предстоящата визита се пренесе и в кулоарите на парламента. От там лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи критики към властта.

„Казах, че има разточителство с летенето със самолет. Премиер и президент трябва да отидат при президент или държавен секретар. Министрите, които прочетох, че ще ходят, бяха там всичките до един само преди седмица”, коментира той.

Атака за пътуването отвъд Океана дойде и от БСП.

„Те се оплакват като някакво ревниво девойче: „Защо аз не съм включен и няма да ходя? Ама, аз ходих до камината, пък вие не ходихте до камината”, коментира лидерът на партията Корнелия Нинова.

„Като застанат по няколко пъти до камината в Белия дом, тогава ще се мерят с мен”, коментира още Борисов.

Борисов: Нищо не е на всяка цена в живота, включително и ротацията

„След като Бойко Борисов, като министър-председател, е пътувал до САЩ, съвсем естествено е и аз, като министър-председател, да пътувам до САЩ. Целите и срещите имат своята логика“, категоричен беше министър-председателят.

Той обясни, че е предложил среща на четири очи с лидера на ГЕРБ. И коментира, че все още не са обсъждани конкретни имена за правителството на Мария Габриел.

„Писах му съобщение да се видим, тъй като отдавна не сме имали среща. Добре е да започнем да си говорим директно. Няма фиксиран състав на МС, ще научите имената, когато има съгласие за тях”, категоричен бе премиерът.

Според Борисов обаче ротацията не е на всяка цена. „Естествено, че ще бъде с мандата на ГЕРБ. Нали не си представяте ГЕРБ да отиде с празен мандат и след това Денков или Мария да се върнат с друг? Нали не си представяте да се унижим така?”, заяви той. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase