„Ще станем част от еврозоната, когато изпълним критерия инфлация", уточни премиерът

Част от двата милиарда евро, които ЕС ще даде за борба с незаконната миграция, ще бъдат насочени към България. Това заяви премиерът Николай Денков по време на блиц контрола в парламента.

„Това касае пряко и България. Бяха отделени нови 2 млрд. евро, които ще се използват за намаляване мигрантския натиск към ЕС. Част от тези средства ще бъдат насочени и към страната ни“, обясни премиерът.

Той посочи, че основните теми на провелия се вчера Европейски съвет са били свързани с актуализирането на бюджета, поставянето на нови приоритети за финансиране, сблъсъкът между Израел и Палестина, земеделските протести, подкрепата за Украйна и помощта в борбата с нелегалната имиграция.

Тела на мигранти изплуват на плажове в турски курорти

Той обясни, че подкрепата за влизането ни в еврозоната и сухопътния Шенген е търсена по време на индивидуални разговори с премиерите на различни държави. „Търсех разговори с държави, които са много консервативни, когато става дума за разширяването. Това са северните страни – Германия и Нидерландия. Във всички тези разговори имаше разбиране за напредъка на България през последните месеци и че тя трябва да бъде пълноправен член на Шенген и част от еврозоната, когато изпълни критерия инфлация. Урсула фон дер Лайен много ясно изрази тази позиция на ниво ЕС“, посочи Денков. 

След блицконтрола премиерът Николай Денков говори пред журналисти в кулоарите на парламента. Той коментира темата за предстоящото му пътуване до САЩ и отправените към него критики. В четвъртък лидерът на ГЕБР Бойко Борисов каза: "Чувам, че се подготвя една командировка в САЩ. Една огромна делегация ще харчи държавни пари за нещо, което да пропагандира, че са свършили те, при положение че това не е така".

Премиерът Денков отговори: „След като Бойко Борисов, като министър-председател, е пътувал до САЩ, съвсем естествено е и аз, като министър-председател, да пътувам до САЩ. Уверявам ви, че няма да отида на пътуване, което не си струва по отношение на съдържанието на разговорите. В тях ще представя и приоритетите на България, и резултатите от управлението досега, и задачите пред управлението през следващите месеци“.

Премиерът заяви, че има приятели в САЩ, тъй като е работил там, но предстоящото пътуване ще е служебно и ще даде отчет за него след приключването му.

„Разделението на властите изисква изпълнителната власт да свърши задълженията си, а след това парламентът да контролира как се изпълняват те. Затова намирам за напълно некоректно да се обявява такава информация предварително и да се иска отчет за нещо, което още не се е случило“, обясни премиерът. Той посочи, че се прави опит за блокиране на пътуването му със слухове и внушения.

По-рано в петък, от трибуната на НС, Костадин Костадинов каза, че по време на предстоящото пътуване на САЩ няма никакви уговорени срещи. От "Възраждане" поскаха повече информация за визитата.

Източник: БГНЕС