Туристическият бранш настоява ветрогенераторите да не се виждат от брега

„Проектозаконът за ветрогенераторите в Черно море не ме притеснява. Ние наблюдаваме информационната среда в туризма и в УНИБИТ направихме проверка по този въпрос. Действително, има много силна реакция от страна на туризма и рибарите”. Това заяви в предаването „Денят на живо” проф. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му трябва да има съгласие в обществото за изграждането на такива ветропаркове. Във Великобритания, например, са се провели много срещи, за да се обсъдят свързаните с това ползи, вреди и опасение, посочи той.

Има ли рискове, ако в Черно море бъдат изградени ветрогенератори

Според Драганов това, което липсва у нас, е информационна кампания по темата. „Изненадващо вносителите дадоха този законопроект в парламента. Специално колегите от бранша, с които разговарях, бяха абсолютно изненадани. Аз съм напълно съгласен с думите на премиера Николай Денков, че народните представители са тези, които вземат решение. Вярно е, че е важно ветрогенераторите да не се виждат от брега”, коментира експертът.

Законовите промени в бранша

За готвените промени в Закона за туризма Драганов заяви, че се очакват облекчения по отношение на административната част. Тоест, намаляват се документите, тъй като има дигитализация. Вече малко по малко намаляват и някои изисквания, обясни експертът.
 
„Например, по отношение на персонала, имаше много високи изисквания за знание на езици, завършено образование. Сега повече нещата се изместват само към управителя, а не към тези, които работят в самото заведение. Ето, примерно, ние предложихме и такива неща в частта, която касае категоризацията на местата за хранене и развлечения, да бъде добавено „механа” и „кръчма”. Защото ние имаме всякакви чуждици от рода на ресторант, бар, снек-бар, заведение за бързо хранене, какво ли не. Механата е традиционно заведение за хранене, в което се сервират български кулинарни продукти. Това е основното и ние имаме много такива механи”, посочи още директорът на Института за анализи и оценки в туризма.

Ротацията на правителството

„Това е политическо решение. Като говорим с колегите в туризма, за нас е ясно, че към този момент никой не знае какво ще решат политиците по отношение на ротацията. Смятам, че министърът на туризма много добре се справи с работата си досега. Направи възможни доста срещи с различни представители и на политиката, и на бизнеса, което беше полезно. И също така, много срещи в България. Тези неща ме карат да мисля, че може би подценихме малко министър Зарица Динкова в началото и не можахме изцяло да се възползваме от това, което тя има като възможност и като капацитет. И бих се радвал тя да продължи да бъде министър”, заяви проф. Драганов.

Предстоящият летен сезон

„По отношение на сезона вървим много добре”, уверен е Драганов. Той изтъкна, че през 2023 г. страната ни е посетена от 75 000 повече чужденци.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase