Според един от сценарите, ако Радев беше решил да излезе от Президентството и беше оглавил политическа партия, тя е могло да пожъне огромен успех

През 2020г. в разгара на масовите протести срещу правителството на Бойко Борисов се появи една конспиративна теория. Според този непотвърден сценарий, ако Румен Радев беше решил да излезе от Президентството и тогава беше оглавил политическа партия, то тя е могло да пожъне огромен успех на изборите. Теорията за подобен сценарий тогава си остана само конспирация.

Днес, четири години по-късно съмненията отново се появиха, след като един от служебните министри на Румен Радев, Весела Лечева регистрира марката "Трети март". Появиха се и призиви прокуратурата да провери сигналите до приближените на президента Румен Радев. 

На 9 юли 2020 г прокуратурата влезе в сградата на президентството в рамките на проверки по подозрение в участия в сговор за търговия с влияние. Още същият ден представители на различни партии призовават за протести. Пред събралото се множество излиза президентът Румен Радев. С вдигнат юмрук.

Бабикян: Думите са оръжие в политиката и парламентът е място за тяхната употреба

Четири години по-късно, се срещаме с един от организаторите на протестите – Арман Бабикян. Днес площадът е пуст. "Не виждам противопоставяне между Пеевски и Радев. Говорят ругатни един към друг. Ще има нов проект отляво, защото празнините са огромни. Вече имаше нови два, които не бяха успешни. Искаме да видим резултата от съдебната реформа на Христо Иванов. Сега няма потенциал за протести, но в бъдеще такива може да има", коментира той.

Виктор Димчев е един от създателите на Протестна мрежа и учредител на „Да, България“. Впоследствие напуска партията. По време на протестите през 2020 г. нашумя с начина, по който изчисляваше броя на участниците в митингите. По този начин той опровергаваше данните подавани от организаторите, че на площада са се събирали 70 000 души. 

"Вероятно сценарият ще продължи да се повтаря, докато не се промени външнополитическият курс на България - каквато е целта зад "юмрука" Копринков е в центъра на събирането на пачките, които ПП разпределят'', смята той.

Димчев: България може да бъде принудена да смени политическата си система

Според Димчев подготовката за новия ляв фронт е започнала далеч преди на сцената да се появи Румен Радев. Още през 2013 г., когато след протестите срещу високите сметки за тока, правителството на Бойко Борисов подаде оставка. 

Днес, близо 4 години след протестите, на мястото на палатковия лагер на „Системата ни убива“ има стикери на разформированата дори в Русия частна военна компания "Вагнер". И се веят руски знамена.

Повече гледайте във видеото.