„Ние искаме ротацията да продължи така, както беше договорена, а след 9 месеца да видим може ли да продължим до пълен мандат”, добави премиерът

„Това, което искам ясно да кажа, е какво е значението на спора между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Значението е свързано с това кой и как ще обясни в чужбина какво се случва в България. Позициите, които имат най-силна дума, когато говорим за външна политика, са премиерът и външният министър. Това, което колегите от ПП-ДБ казват с основание, е, че когато двете позиции се заемат от едно и също лице, обясненията какво се случва у нас ще бъдат представени от един-единствен човек”. Това заяви пред журналисти министър-председателят Николай Денков на фона на напрежението около предстоящата ротация на кабинета.

По думите му е добре да има паритет и в това отношение, за да може да се чуе по-пълно какви са особеностите на развитието в България. Според него, щом от ГЕРБ-СДС са склонни да предложат друг човек за външен министър, различен от Мария Габриел, то значи дискусията по темата ще продължи.

Преди ротацията: Напрежението между партньорите във властта продължава (ОБЗОР)

„Аз не искам поста на външен министър като такъв. Това, което искам, е гласът на ПП-ДБ да бъде достатъчно силен, за да се чува в чужбина”, изтъкна Денков.

„Ние искаме ротацията да продължи по начина, по който беше договорена, а след тези 9 месеца да видим може ли да продължим нататък с пълен мандат”, добави премиерът. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase