Това каза руският президент в първото си интервю за западен журналист от 2022 г.

Бившият телевизионен водещ на „Фокс нюз” Тъкър Карлсън излъчи интервю с руския президент Владимир Путин. Това е първото интервю, което Путин дава на западен журналист от началото на руската инвазия в Украйна. То е било записано на 6 февруари в Москва. В продължение на 2 часа и 7 минути Путин излагаше позициите си и се шегуваше с Тъкър Карлсън.

Карлсън: Мислите ли, че НАТО се притеснява това да се превърне в световна война или ядрен конфликт? 
Путин: Поне така говорят. Опитват се да дразнят собственото си население с тази въображаема руска заплаха. Това е очевиден факт.

По-голяма част от интервюто беше фокусирано върху Украйна. Путин отново повтори твърденията си, че инвазията е била необходима, за да предотврати опасност - ако Киев се присъедини към НАТО.

На въпрос за възможна руска инвазия в Полша или Литва, Путин отговори. „Само в случай, че Полша нападне Русия”.
Карлсън: Защо?
Путин: Защото ние нямаме интерес.

Дисквалифицираха Борис Надеждин от участие в президентските избори в Русия

На втория час от интервюто, Карлсън попита за обвинения за шпионаж в Русия американски журналист от "Уолстрийт Джърнал" Еван Гершкович. В отговор, Путин заговори за "руски патриот, елиминирал бандит в европейска столица". Това даде основания да се приеме, че Москва иска размяна с Вадим Красиков - офицер от руските служби, убил чеченски сепаратист в парк в Берлин през 2019 г.

„Не изключвам човекът, за когото питате, да се върне в родината си. Все пак, няма защо да го държим в затвор в Русия. Искаме американските специални служби да помислят как да постигнат целите, които нашите специални служби са си поставили. Готови сме да преговаряме”, заяви руският държавен глава.

Интервюто предизвика остри реакции от страна на западни политици и медии. Включително към Тъкър, че не е оспорвал твърденията на обвинения във военни престъпления руски лидер.

Говорител на Европейската комисия заяви, че интервюто е повторило обичайните лъжи и военната пропаганда на Путин, целяща да оправдае зверствата и агресията. „Съжаляваме, че Путин получи платформа да манипулира и да разпространява пропаганда. Путин повтори добре познатите лъжи за Украйна. Това са опасни лъжи”, категорично заяви говорителят на ЕК Набила Масрали.

Британският премиер Риши Сунак нарече "смешно" твърдението на Путин, че войната в Украйна е резултат от разширяването на НАТО.

Бившият белгийски премиер и настоящ евродепутат Ги Верховстад написа в Х, че "така умират демокрациите".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase