Бившият зам.-външен министър коментира геополитическата обстановка

Смъртта на Навални, геополитическата обстановка и предстоящата ротация в правителството коментира бившият зам.-министър на външните работи и дипломат Любомир Кючуков в „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Във връзка със смъртта на опозиционния руски лидер, той бе категоричен, че управлението в Русия не търпи политическа опозиция. Кючуков заяви, че не може да се очаква промяна на системата в страната.

„Полярен вълк”: Жестокият руски затвор, в който Навални намери смъртта си (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ако трябва да се говори за позициите на руското общество към войната в Украйна, те бяха отразени в кандидатурата на отстранения кандидат за президент Надеждин“, каза бившият зам.-министър.

Кючуков коментира срещата на Николай Денков, Мария Габриел, Асен Василев и Тодор Тагарев с държавния секретар на Щатите Антъни Блинкен в Мюнхен. „Странно е премиерът и външният министър да ходят винаги заедно, за да си решим ние въпроса с това кой да оглави МВнР“, каза още той.

Държавният секретар на САЩ: България е изключителен партньор за нас

Експертът посочи, че министрите не могат да бъдат придружаващи лица. „Те не са свита. В международен план се гледа доста странно, когато президент или премиер пътуват с повече министри в чужбина“, смята той.

„В противоречията за поста на външен министър отсъства външната политика като такава. Още по-странно е, че спорът е през призмата на партийни позиции. Външната политика е държавна, не партийна“, уточни Кючуков.

Той коментира и геополитическите отношения между Европа, САЩ и Русия. Според него Москва предпочита да води диалог директно с Щатите. Дипломатът допълни, че НАТО и Русия избягват директен военен конфликт.

По темата за патрулите в Червено море дипломатът поясни, че България може да се включи с логистика и военнослужещи, но не и да изпраща военни кораби.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase