Същевременно в Русия все повече хора започнаха да се стичат към импровизирани мемориали

Екипът на Алексей Навални обяви, че Русия крие тялото на опозиционера. Майката на Навални отиде в сибирския затвор, където той почина. Не успя да намери тялото му там. Беше препратена към друг град.

Същевременно в Русия все повече хора започнаха да се стичат към импровизирани мемориали, за да отдадат почит на Навални. В много градове полицията прегради достъпа до паметници, иззе оставените цветя и арестува десетки присъстващи.

Говорителка на Алексей Навални потвърди смъртта му

Екипът на Навални казва, че поведението на властите е подозрително. Майката на опозиционера е получила телеграма, с която я известяват за смъртта на сина ѝ. Но след като е чакала часове, първо в затвора, след това в моргата на близкия град, така и не е видяла тялото на Алексей Навални. Версиите на служители в различните институции се разминавали, което кара семейството на Навални да подозира нещо нередно.

Марина Овсянникова: Всеки човек може да разбере - Путин уби Навални

Майката на Алексей Навални отиде в затвора в село Харп. Там не я допуснали в комплекса и не успяла да види тялото на сина си.

„Служителите на затвора връчиха на майка му документ, че Алексей е починал на 16 февруари в 14:17 часа местно време. Но казали, че тялото е в Салехард и е било взето от следствения комитет, който щял да го изследва”, заяви Кира Ярмиш, говорител на екипа на Навални.

Придружавана от адвоката на опозиционера, Людмила Навална отиде в Салехард. Това е градче на около 40 километра от затвора, на другия бряг на река Об. Там отново не били допуснати да видят тялото на Навални. Според екипа на опозиционера, в затвора и в моргата са им казали различни неща. Едните служители говорели за „синдром на внезапната смърт”. Другите твърдели, че тепърва ще се правят изследвания и причината на смъртта ще се разбере следващата седмица. В социалната мрежа X говорителката на Навални написа, че очевидно лъжат.

„Продължаваме да чакаме официалния смъртен акт. Продължаваме да чакаме и да освободят тялото. Настояваме то да бъде предадено на семейството незабавно”, заяви Ярмиш.
 
Същевременно все повече хора започнаха да се стичат пред монументите в памет на жертвите на сталинските репресии и да оставят цветя и свещи за Навални. Много от тях носеха и плакати, че Навални не е починал, а е убит.
В редица градове полицията прегради достъпа до паметниците, иззе цветята и започна да арестува хората. Официални данни няма, но в средата на деня арестуваните в цялата страна бяха около 300.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТТА НА НАВАЛНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase