Съединените щати също така ще наложат нови експортни ограничения на близо 100 стоки

Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди въвеждането на над 500 нови санкции, за да гарантира, че Владимир Путин "ще плати още по-висока цена за агресията спрямо Украйна и репресиите в Русия“.

ЕС одобри 13-и пакет санкции срещу Русия

САЩ също така ще наложат нови експортни ограничения на близо 100 стоки, които представляват подкрепа на Русия и ще предприемат действия за допълнително намаляване на енергийните приходи на страната, допълни Байдън.

Мерките имат за цел да потърсят отговорност от Русия за войната и смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални в момент, когато Киев е изправен пред остър недостиг на боеприпаси, а американската военна помощ се бави с месеци в Конгреса.

"Те ще гарантират, че Путин ще плати още по-висока цена за агресията си в чужбина и репресиите у дома", каза Байдън за санкциите.

Мерките ще бъдат насочени към лица, свързани с изпращането на Навални в затвора, както и с финансовия сектор на Русия, отбранителната индустриална база, мрежите за доставки и лицата, които заобикалят санкциите на различни континенти, каза още президентът на САЩ.

"Две години след началото на тази война, народът на Украйна продължава да се бори с огромен кураж. Но украинците изпитват недостиг на боеприпаси. Украйна се нуждае от повече доставки от Съединените щати, за да удържи срещу непрестанните атаки на Русия, които се подпомагат от оръжия и боеприпаси от Иран и Северна Корея", посочи Байдън. "Ето защо Камарата на представителите трябва да приеме двупартийния законопроект за допълнение на националната сигурност, преди да е станало твърде късно."

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Пламен Йотински, БТА