Най-големите загуби са в повредената и унищожена селскостопанска техника

Близо 80 милиарда долара преки и косвени загуби претърпява украинският земеделски сектор заради руската инвазия в страната преди две години. Това сочат данни на Киевското училище по икономика.

Зърнопроизводители обявиха безсрочни протести, ще блокират пътища (КАРТА)

Общата стойност на унищожените активи е 10,3 млрд. долара, сочат данните на изследването от февруари тази година, според което това е ръст с 18% повече от оценката през април 2023 г. Най-големите загуби са в повредената и унищожена селскостопанска техника, която възлиза на 5,8 млрд. долара, или 56,7% от всички загуби. Пропуснатите доходи на селскостопанските производители и увеличените производствени разходи са се увеличили повече от два пъти в сравнение с предишния преглед и възлизат на близо 70 млрд. долара.

Според експертите щетите, причинени от кражбата или унищожаването на вече произведено зърно и маслодайни семена, възлизат на близо 2 млрд. долара, други почти 2 милиарда са загубите вследствие на повреди в съоръженията за съхранение на зърно, а щетите в трайните насаждения достигат почти 400 млн. долара, в животновъдството надхвърлят 250 млн. долара, а в аквакултурите и риболова - на 35 млн. долара.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 
Източник: БНР