Капацитетът за 2024 г. е шест пъти по-голям от този през миналата

Украйна е утроила миналата година производството си на оръжия и 500 компании работят в момента в отбранителния сектор. Това заяви днес украинският министър по въпросите на стратегическите индустрии на промишлеността Олександър Камишин.

"Миналата година нашата отбранителна промишленост достави три пъти повече продукти, отколкото през 2022 година. Капацитетът за 2024 г. е шест пъти по-голям от този през миналата година", заяви той на предаван по телевизията форум. Министърът обаче добави, че колкото и да се увеличава този тип производство в Украйна, нуждата на украинската армия от артилерия е по-голяма от възможностите на Украйна, Съединените американски щати и Европейския съюз, взети заедно.

Какво е да си мишена на режима на Путин? Разказ от първо лице: Марина - вдовицата на Александър Литвиненко

Камишин каза още, че Украйна е започнала производството на оръжия с голям обсег на действие, и намекна, че част от тях скоро ще бъдат доставени на фронта. "Миналата година нашите отбранителни сили започнаха да поразяват стратегически цели дълбоко в тила на Русия, използвайки оръжия, произведени в Украйна. Миналата година видяхме наши безпилотни летателни апарати в действие както във въздуха, така и в морето. Тази година ще бъде годината, в която ще ги видим на сушата. Това ще бъде годината, в която ще чуете повече за наземни роботизирани системи", подчерта той.

В обръщение Михайло Фьодоров, министър по въпросите на дигиталната трансформация, каза, че 90 процента от дроновете, използвани на бойното поле срещу руските сили, са били произведени в Украйна.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase