Това показват данните от изследване на "Тренд"

Попфолкът е най-предпочитаният музикален жанр сред българите. Това показва проучване на социологическата агенция “Тренд” по поръчка на Българската асоциация на музикалните продуценти.

Проучването на "Тренд" е проведено сред 1010 респонденти на възраст от 16 до 64 години. На въпроса кои от следните жанрове музика слушате обичайно върхът окупират попфолкът и поп музиката с по 33%. Следват естрадна музика, рок и народна музика.

Пускат колекционерска монета с образа на Джордж Майкъл (ВИДЕО)

Около 13 на сто са казали, че предпочитат изцяло или почти изцяло българска музика, а около 4 процента изобщо не слушат българско съдържание. Според данните на "Тренд" 29 на сто слушат музика най-често вкъщи, в колата или в заведения.

Един от основните фактори за избора на музика се оказва образованието. „Висшистите в по-голяма степен предпочитат поп музика. Точно обратното е при хората с по-ниско образование, те отдават доста по-голямо предпочитание на чалгата“, заяви Димитра Воева от агенция „Тренд”.

От Българската асоциация на музикалните продуценти заявиха, че целта да проучването е да опознаят облика на своите слушатели. „Резултатите са интересни. До голяма степен неизненадващи. В целия свят локалните жанрове музика се слушат много“, заяви Петя Точарова.

"Мистерия и свобода": Софи Маринова ще пее опера под диригентството на Йордан Камджалов

„Прави ми впечатление колко малко хора са посочили класическа музика. По тези територии помня, още от 80-те години, беше на пиедестал сръбската музика“, каза Димитър Кърнев от D2.

Проучването извежда и други тенденции. Като например, че 32% от българите посещават музикални събития. YouTube пък е предпочитана платформа за откриване на нова музика. „Хората пък, които слушат дигитални платформи, много повече ходят и на концерти, тоест има много сериозна взаимовръзка“, заяви Петя Точарова.

Но всеки жанр ли е богатство? Според Кърнев отговорът е да. И допълва - рецептата за създаване на хубава музика е универсална и непреходна. „Дошла от сърцето, искрена. Разбира се, че главната тема е любов!“, допълни той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase