Ще блокира ли това преговорите

Четири дни преди подаването на оставка от премиера Николай Денков, напрежението в управляващото мнозинство се покачва. На масата за преговори са поставени меморандум и коалиционно споразумение. От ГЕРБ ще решат как ще продължат на Национално съвещание. Лидерите на „Продължаваме Промяната - Демократична България” поставиха условие - първо регулаторите.

В кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че коалиционното споразумение, което предлагат, вече е готово. „На 5 март ще го обявя първо в ГЕРБ. Кирил Петков по-добре да се замисли как да направим по-работещо правителство”, настоя той.

Борисов: Коалиционното споразумение е готово

Лидерите на ПП-ДБ призоваха заедно с ГЕРБ да внесат в парламента правила за избор на Антикорупционната комисия. От партията на Борисов заявиха, че ще дадат всички отговори на предстоящия форум.

„На 5-и в 12 часа, като мине през партията и покажа уважението си, ще го получат и в електронен, и в хартиен вид. Не е нещо, което за първи път ще чуят. Меморандумът е съществена част в него, няма изобщо промяна в приоритетите”, каза лидерът на ГЕРБ. Той подчерта, че именно партията ще реши иска ли подобна сглобка.

От ПП-ДБ обаче поставиха като първо условие, за да започне преговорният процес, регулаторите. „Чухме от г-н Борисов, че ни покани за КЗК. Аз съм доволен, че започнахме да се движим в правилната посока”, посочи Петков.

Денков обясни процедурата при ротацията

ГЕРБ ще отговори и на всички публични въпроси и условия, поставени през последните дни и часове от лидерите на ПП-ДБ, на Националното съвещание. Междувременно премиерът призова управляващите формации да си оставят повече време за преговори от първоначално предвидения график от ГЕРБ.

„Трябва да влезем в режим на преговори. Нямам съмнение, че това ще отнеме повече от два дни. Надявам се този период да бъде осигурен, за да може двата екипа да седнат, да прегледат документите и да намерят допирни точки. Тогава ще видим какъв ще бъде крайният резултат. Това ще отнеме време, имайте търпение”, призова министър-председателят.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase