Той се застъпи за пълноправно членство на България в Шенген

Никола Шмит бе избран за общ кандидат за председател на Европейската комисия на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за предстоящия евровот. Това се случи днес на конгрес на ПЕС в италианската столица Рим.

"Когато говорим за Европа като проект за мир, това не се разбира от голяма част от младото поколение", посочи Шмит. Той отбеляза, че войната на Русия в Украйна е променила и повлияла на възприятията за мир. „Без сигурност, няма нищо“, изтъкна той. По думите му това не е важно само заради Украйна, но и за запазването на демокрацията. 

"Смъртта на Алексей Навални ни напомня за тези, които продължават да се борят с огромен кураж за свободата на Русия", отбеляза Шмит. Кандидатът изрази силната си подкрепа за пълното интегриране на България в Шенгенското пространство.  

По-рано подкрепа за кадидатурата на Шмит изразиха президентът на ПЕС Стефан Льовен, премиерите на Испания – Педро Санчес, на Дания – Мете Фредериксон, на Португалия – Антонио Коща. 

"Рим е градът, в който преди почти 70 години европейците станаха свидетели на исторически момент. Мястото, където се роди този прекрасен проект за мир, който наричаме Европейски съюз", каза Стефан Льовен, президент на ПЕС. 

"Съюз, който щеше да остане само една далечна идея, ако не бяха милионите граждани, водени от дълбоката решимост да преминат от годините на разруха към нова ера на мир и солидарност. Рим ни припомня за това", посочи Льовен.  

Фон дер Лайен обяви кандидатурата си за втори мандат като председател на ЕК

"Дойде пандемията, после войната в Украйна, социалдемократичните идеи бяха тези, които ни спасиха и ни помогнаха, коментира испанският премиер Педро Санчес.  

Антонио Коща, министър-председател на Португалия, акцентира върху настоящите предизвикателства пред Европа и неотложната нужда от прогресивни решения. В своето изказване Коща подчерта важността от справяне с инфлацията, успешния преход през две трансформации – "зелената" и дигиталната, както и предоставянето на решения, свързани с реална европейска индустриална политика за нови и по-добри работни места.

Датската министър-председателка Мете Фредериксен отбеляза, че за тези европейски избори сигурността ще е от водещо значение. Тя постави акцент върху подкрепата на ЕС за Украйна. 

"Ние, социалдемократите бяхме тези, които извоюваха членството на страната ни в НАТО, преговорите на страната ни за присъединяване към ЕС. Успяхме да увеличим минималната заплата, да удвоим средната, да намалим безработицата", каза Димитър Ковачевски, бивш премиер на Република Северна Македония. Ние върнахме демокрацията, свободата на медиите обратно в страната, каза той. 

Сергей Станишев изрази своята подкрепа за кандидатурата на кандидата на ПЕС за председател на ЕК – Никола Шмит.  

На конгреса на ПЕС присъства и Кристиан Вигенин. Той заяви пред журналисти, че кандидатурата на Никола Шмит е подкрепена от БСП. "Това е един от най-успешните еврокомисари, разпознаваемо лице на европейската социалдемокрация", каза Вигенин.  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Елена Николова, специален пратеник на БТА