Това каза директорът на мястото за настаняване Милена Методиева

Конфликтът в Центъра за бежанци в "Овча купел" е възникнал заради силна музика. Това каза в ефира на „Здравей, България” Милена Методиева, директор на регистрационно-приемателния център в София.

Тя добави, че спречкването се е случило между лице, което е дошло на гости при свой братовчед, и 10 момчета, настанени в центъра. Гостът направил забележка на бежанците заради силна музика и така започнало спречкването.

Полицейска операция след сбиванията с мигранти: Над 100 задържани в София (ОБЗОР)

Тя уточни, че пропускателният режим в центровете на Държавната агенция за бежанците е отговорност на охранителната фирма, с която имат договор.

„В момента се изяснява как лицето е влязло вътре, поискали сме обяснения от служителя на смяна. Може да се допусне човешка грешка, тъй като понякога влизат по 4-5 момчета заедно. В момента пропускателният режим е от 9.00 до 19.00 часа. Посетителите се проверяват, данните им се записват”, каза още Методиева. И беше категорична, че пребиваващите в центровете имат респект от полицията, но не и от охраната.

Темата коментираха и бившият зам.-министър на вътрешните работи и експерт по сигурността Филип Гунев и председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Двамата припомниха, че освен в Центъра за бежанци в петък, сбиване имаше и на бул. „Витоша” в София. В боя там участваха българи и граждани на Великобритания.

„Двата случая нямат нищо общо. Подобни неща се случват всеки ден някъде в България. „Витошка” е много централно място, всички знаем, че оттам минават страшно много и различни хора. Не бива да си затваряме очите, че в Европа има проблем с миграцията и престъпността”, поясни Гунев.

„България е туристическа държава и ако тръгне ескалация на напрежението между българи и чужденци е изключително опасно. Темата не трябва да се преекспонира, но не трябва и да се неглижира”, смята Божилов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase