Какво се предвижда в него

Европейският парламент прие постигнатото споразумение със Съвета относно регламента, касаещ леките, лекотоварните, тежкотоварните автомобили и камионите в областта на екологичните норми за емисии „Евро 7”.

В него се предвижда превозните средства да отговарят на новите стандарти за по-дълго време, като гарантират, че ще останат по-чисти през целия си жизнен цикъл. Документът беше приет с 297 гласа „за”, 190 гласа „против” и 37 гласа „въздържал се”.

🚘El Parlamento Europeo da luz verde a la normativa #Euro7 para reducir las emisiones del transporte por carretera.https://t.co/WSVyCPh1Ft

— Aquí Europa (@AquiEuropa) March 14, 2024

В текстовете е записано, че за леките автомобили и микробусите ще се запазят настоящите условия по стандарт „Евро 6” за тестване и граничните стойности на емисиите на отработили газове. За автобусите и камионите ще се прилагат по-строги гранични стойности за емисиите на отработили газове, измерени в лаборатории и в реални условия на шофиране, като същевременно се запазят настоящите условия за тестване по „Евро 6” .

За първи път стандартите на ЕС ще включват гранични стойности на емисиите на спирачни частици (PM10) за леки и лекотоварни автомобили. Също така ще се въведат минимални изисквания за дълготрайност на акумулаторните батерии в електрическите и хибридните автомобили.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Спас Стамболски, БТА