Той и още 8 души са обвинени за присвояване в особено големи размери

Съдът спря за шест месеца делото срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов, обвинен за присвояване в особено големи размери. Решението на Окръжния съд в Смолян е от днес и подлежи на обжалване в седемдневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

На днешното съдебно заседание бе изслушано заключението на тройната съдебно-медицинска експертиза, която трябваше да отговори на въпроса позволява ли психичното и здравословното състояние на Беширов да участва в процеса. Заключението на три медицински лица е, че бившият кмет на Неделино е с влошено здравословно състояние заради претърпяна катастрофа. „Очакваме частично възстановяване до една година, но това може да се установи, след като бъде извършен още един преглед“, обясниха вещите лица.

Отново отложиха делото за присвояване срещу бившия кмет на Неделино

Според наблюдаващия прокурор Станчо Станчев има процесуални пречки за по-нататъшния ход на делото. „Намирам, че има предпоставки за спиране на процеса. А с оглед специфичността на случая, който касае обвинение срещу девет лица, делото не може да продължи и по отношение на останалите“, каза Станчев.

Обвинението срещу Беширов и останалите осем души е за присвояване на 1 224 845 лв. Те са заплатени за неизвършени строително-монтажни работи в периода 2012-2015 г. За извършители са сочени Беширов и бившият секретар на Община Неделино, а за техни помагачи - общински служител и управители на фирми, към които са превеждани публичните средства по фиктивни фактури. 

Друг мотив за 6-месечното спиране на съдебното производство е, че по делото ще бъдат разпитани 200 свидетели, а материалите са в 200 тома, което прави невъзможно да се отделят в ново производство.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Елена Павлова