Става въпрос за 62-годишен мъж

Лекари от Бостън обявиха в четвъртък, че са трансплантирали генетично модифициран свински бъбрек на 62-годишен пациент, предаде АП.

Централна болница „Масачузетс“ съобщи, че това е първата такава трансплантация на жив човек. Преди това свински бъбреци са били временно трансплантирани на донори в мозъчна смърт. Също така двама мъже досега са получили сърдечни трансплантации от прасета, въпреки че и двамата са починали в рамките на няколко месеца.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В СВЕТА: Американски хирурзи извършиха трансплантация на цяло око

Трансплантацията е извършена на 16 март. Пациентът, Ричард „Рик“ Слейман от Уеймът, Масачузетс, се възстановява добре и се очаква скоро да бъде изписан, съобщиха лекарите.

Съобщението бележи най-новото развитие в областта на ксенотрансплантацията - термин, с който се обозначават опитите за лечение на хора с клетки, тъкани или органи от животни. В продължение на десетилетия това не се получаваше - човешката имунна система веднага унищожаваше чуждите животински тъкани. По-новите опити включват прасета, които са модифицирани така, че органите им да приличат повече на човешките.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Христо Кьосев, БТА