Те настояват за по-високи възнаграждения

Протест на ИА „Автомобилна администрация” спря някои от изпитите за шофьорска книжка в 19 области. Служителите имат 6 искания, сред които 30% увеличение на заплатите. Те искат и по-добри условия на труд и работно облекло.

Стачката им обаче изненада курсистите, които не бяха уведомени.

Здравни служители в училища и детски градини излязоха на протест в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Съгласно арбитражно споразумение служителите в агенцията могат да стачкуват като сами определят какъв процент от задълженията да си свършат. Така в София например половината от групите, отишли за листовки, не стигнаха до решаването им. Практическите изпити също са засегнати. Засега намеренията на изпитващите и администрацията са да протестират най-рано до петък.

„В 10:30 часа няма да се проведе изпита”. Това съобщение изненада курсистите. Така те разбраха, че днес няма да е денят, в който да преминат изпита. Следващата група от 11:30 обаче беше допусната до изпит и това повиши напрежението.

Същото се случи в още 18 области. Включително Пловдив.

„Днес изпит в 15:30 часа няма да има заради стачните действия”, обяви служител на „Автомобилна администрация”.

Освен курсистите, стачката вбеси и школите.

„Ние ще си търсим обезщетение, ако трябва и по съдебен път за нанесените щети”, заяви Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Протестът обаче ще продължи поне до петък.

„Има колеги, чието заплащане е много близко до минималната заплата. Средната заплата е 1100-1200 лева”, заяви Александрина Паскалева, главен специалист към ИААА-София.

„Заплатите в нашата агенция са много занижени, като искането ни е да бъдат изравнени заплатите. След като бъдат изравнени, искаме да има увеличение от 30 процента”, заяви Генади Димитров, инспектор в областен отдел „Автомобилна администрация“ – София.

„От над година и половина не са ни увеличавани заплатите, бяха давани много обещания, включително и от министъра на транспорта”, заяви  Стойчо Стойчев, инспектор в ИААА Пловдив.

„Някои от изпитващите нека да уточнят коя заплата искат да им се увеличи. Защото има официална и друга”, коментира Красимир Георгиев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase