Отново размяна на взаимни обвинения и критики за това кой е причината за провала на ротацията

Новината за провала на втория мандат дойде предварително в сряда сутрин в парламента. Това доведе до ново повишаване напрежението между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната -  Демократична България”.

„Връщаме папката, защото нямаме подкрепа за създаване на правителство”, обяви съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

След като окончателно стана ясно, че правителство с втория мандат няма да има, в кулоарите на парламента ГЕРБ и ПП-ДБ отново започнаха размяна на взаимни обвинения и критики за това коя от двете формации е причината за провала на ротацията.

В кулоарите на парламента от ПП-ДБ обясниха защо са решили да върнат празна папка на президента. „Нямаме подкрепа за създаване правителство, след като ГЕРБ окончателно и твърдо заявиха, че не желаят да участват в каквито и да е било преговори за втория мандат е безсмислено да губим време”, посочи Атанасов.

Доц. Любенов: ГЕРБ иска да отидем на предсрочни избори, затова преговорите се провалиха

Крахът на втория мандат доведе до поредна порция взаимни обвинения между ГЕРБ и ПП-ДБ за това кой провали ротацията. „Отговорността, че сега държавата се хвърля в нови избори лежи изцяло върху ГЕРБ. През цялото време водиха така преговорите, че да доведат до този край”, допълни Атанасов.

„В единия случай „Бойко, помогни ни”, после виновен за всичко. Петък, събота, неделя - можеше да имаме правителство. И в понеделник да гласуваме. И те продължиха до последно да настояват за вътрешно министерство, знаейки че по този начин, излизайки аз от тези преговори с отстъпено  - и вътрешно министерство, и отбраната, и енергетиката, и министерство на електронното управление - съсипвам ГЕРБ”, подчерта Борисов.

От ПП-ДБ намекнаха и за участието на ДПС в разговорите, но от ГЕРБ отрекоха. „ДПС не е участвала в нито един миг в преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ”, категоричен беше лидерът на ГЕРБ.

Въпреки критиките, Борисов не изключи вариант след изборите с ПП-ДБ отново да си партнират в управлението. „Когато има избори да мислим, а не след това. Аз не мога да си изкривя душата и да кажа нещо лошо за Атанасов, Христо Иванов, Василев и Петков. С тях двете месеца сме защитавали едни и същи каузи”, допълни той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase