Месец преди празниците домакинствата предвиждат колко средства да заделят за трапезата

По-малко от месец преди Великден и Гергьовден, родното агнешко месо стигна рекордната цена от 32 лв. за килограм в Пловдив. Определено има спекула по веригата производител - прекупвач - търговец, категорични са от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. По данни на браншовата организация тази година изкупната цена на живото тегло на агнетата от фермите е между 8 и 10 лева без ДДС за килограм.

"Първата партида на агнешкото през тази година беше на миналогодишни цени", каза Дафинка Дългърова, управител на магазин. Според нея ще има леко поскъпване заради по-високата изкупна цена живото тегло. Тя допусна, че след няколко седмици цената ще се покачи с между 10 и 20%.

Гръцкото правителство въведе таван на цените на някои стоки за Великден

Според нея през миналата година стойността на яйцата се е променяла много динамично. „Тази година тя се стабилизира. Последната партида е с по-ниска цена. Смятам, че няма да има увеличение”, каза тя. 

Дафинка Дългърова уточни, че зеленчуците поевтиняват. „Цената на българската краставица ще се изравни с тази на вносната”, каза търговецът.

Още по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase