Президентът не изключи възможността действащият кабинет да остане по-дълго на власт

Втори ден на срещи при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател. В същото време продължават споровете в парламента кой е автор на промените в Конституцията,  ограничили избора на президента за служебен премиер. А действащите министри в оставка коментираха ситуацията, както и дали няма да се наложи те да организират извънредните парламентарни избори.

Радев: Разговорите за служебен премиер вървят конструктивно

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията? Ако всички, между които президентът може да избира, се откажат или пък се окаже, че са несъвместими да заемат този пост, може ли тогава правителството в оставка да продължи да работи и колко дълго?

Президентът Румен Радев предупреди „за подводни камъни” и добави, че опциите за избор на служебен премиер са изключително стеснени. Не отхвърли и възможността това правителство да се наложи да работи по-дълго.

„Така, както бяха изготвени тези промени, всякакви „подводни камъни” може да се появят в този процес. Аз вече заявих, че ще направя всичко възможно да изпълня изискванията на Конституцията, независимо колко лоши са тези промени”, заяви Румен Радев.

„Древният ред на обществото в момента зависи от действията на президента, така че него питайте какво следва”, заяви Николай Денков.

„На който и да му се наложи да организира избори, основното нещо, което трябва да свърши, е те да бъдат честни и спокойни”, заяви вътрешният министър в оставка Калин Стоянов.

„Министърът не е външно министерство. Има Министерство на външните работи и аз това ще продължа да устоявам. Това, което знам, е, че до ден последен на това правителство ще бъда вицепремиер и министър на външните работи и ще продължа да си върши съвестно работата”, заяви Мария Габриел.

„При положение, че не успяха да се договорят за редовно правителство, което беше най-добрият вариант, сега вече поне бързо да бъде създадено служебно правителство. Ситуацията в сферата на сигурността е толкова сложна, че не може да си позволим да останем безтегловност за дълго време”, заяви Тодор Тагарев.

„Тепърва ще вървят дискусиите, така че очакваме информация как ще бъде структуриран оттук нататък процеса”, заяви Богдан Богданов.

 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase