Коментар по темата на Живко Константинов и Богомил Николов

Истина или заблуда е наблюдението, че цените у нас са доста по-високи от тези в чужбина. Какво сочат сметките на специалистите и къде да отидем, за да ни бъде наистина евтино, ще говорим сега с журналиста и пътешественик Живко Константинов и Богомил Николов от „Активни потребители”.

В пицарията от „Яж, моли се и обичай”: По-евтина ли храната там, отколкото в центъра на София (ВИДЕО)

Според Богомил Николов от "Активни потребители" винаги можем да преследваме добрите примери. Той добави, че в една пазарна икономика разговорът за надценки е контрапродуктивен, защото няма всеобщо разбиране каква е надценката. „Проблемът с цената на зеленчуците в България е заради намаляващо производство през последните години”, уточни той.

По думите му подвеждащото съдържание на опаковките на храните се санкционира и потребителите трябва да сигнализират, ако установят нередности.

Журналистът Живко Константинов добави, че заведенията с високи цени са посещавани, въпреки това. „Всичко е въпрос на сравнение и с кои страни се сравняваме”, каза той. Константинов даде за пример значително по-ниската цена на водата в Гърция и доста по-високите цени на храните в скандинавските страни.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase