Безпрецедентна злоупотреба с генетичен материал довечера в „Темата на NOVA”

Тази събота журналистът на NOVA Мариета Николаева тръгва по следите на фрапиращ сигнал за злоупотреба с генетичен материал. Срещаме ви с Людмил Петровски, който разбира, че е баща, без да има идея как се е случило.

„(Не)Порочно зачатие” в „Темата на NOVA“

„Невероятна и драматична житейска история. Благодаря на г-н Петровски, че я разказа. Тя е лична, но поставя много сериозни въпроси днес, когато медицината е толкова напреднала. Хората съхраняват стволови клетки, яйцеклетки, ембриони, сперматозоиди. Г-н Петровски и съпругата му планират процедура за инвитро във Варна. Междувременно мъжът решава да съхрани сперматозоиди в столична болница. Оставя материал за съхранение и в един момент се оказва, че е станал баща, дори е поканен на кръщенето на детето. Майката е лекар в конкретната болница. Генетичният му материал е използван без негово разрешение”, разказа в ефира на „Събуди се” Мариета Николаева.

В момента се водят спорове за родителските права. „Мъжът твърди, че не му дават да вижда детето. Поставен му е ултиматум – да живее с майката и детето”, поясни журналистът на NOVA.

От Изпълнителна агенция „Медицински надзор” заявиха, че при тях няма постъпил такъв сигнал. „Нужно ли да има сигнал, за да си свършат работата институциите?", попита Николаева. 

Цялата история гледайте довечера след централната емисия новини.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase..