Проектът "Домашни грижи" е само във врачанска област

Голяма част от възрастните и самотни хора в България нямат усещането за сигурна здравна грижа. Затова от БЧК разработват методика, с която да направят здравните грижи за възрастните в Северозападна България по-достъпни за нуждаещите се.

78-годишна жена с високо кръвно и висока кръвна захар спазва стриктен режим и постоянно носи електронна гривна на ръката, която отчита важни жизнени показатели. „Много ми помага групата, която се занимава с мен”, каза Мариана Кирова. 

Проф. Милена Георгиева: Можем да живеем над 90 г.

„Гривната следи пулса, ниво на стрес, сатурацията (насищането на кислород в кръвта). Освен това се следи и рейтинга на сърцето. Данните се прехвърлят на телефона и от там се предават на колцентър, където работят медицински специалисти”, обясни Олга Петрова, координатор за област Враца.

Зам.-генералният директор на БЧК Надежда Тодоровска обясни, че този проект приключва до 30 април. „Борим се проектът да има ново начало чрез общините”, допълни тя. Целта е да има модел, който да бъде разпространен в цялата страна.

ДИГИТАЛНО ЗДРАВЕ: Значителен ръст на измамите в киберпространството

Проект със седем центъра в областите Враца, Монтана и Видин създава 24-часов режим на работа на медицински колцентър. Той наблюдава 500 пациента едновременно и координира екипите и близките, които са далеч, обясни Тодоровска.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase